Kinoa nedir? sorusuna zengin besin öğeleri içeren tam tahıl ürünleriyle birlikte besleyici bir gıda şeklinde yanıt vermek mümkün. Lif içeriği yüksek olan tam tahıllar vitamin, mineral ve fitokimyasal kaynağı olarak ele alınır. Kinoa da bu kaynaklardan biridir.

Kinoa Nedir?

Kinoa, Chenopodioideae familyasına ait bir bitkidir. 120 kadar çeşidi bulunur. Besin öğeleri bakımından oldukça zengindir. İçerisinde folat, çinko, demir ve magnezyum gibi pek çok besin maddesi barındırır. Dolayısıyla önemli bir besin kaynağıdır.

Beslenmede en çok beyaz, kırmızı ve siyah kinoa kullanılır. Kullanım amaçları ve besin içerikleri farklılık gösterebilir. Bu ürün, vegan ve vejetaryen diyetler için uygundur.

Hangi Kinoa Çeşidi Beslenmede Kullanılabilir?

Kinoa faydaları sebebiyle beslenmede sıklıkla tercih edilir. Ancak her çeşidi beslenme için uygun değildir. Beslenme programlarına dahil edilen kinoa çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Beyaz kinoa: Pilav, dolma ya da pirinç gibi besinlerin kullanıldığı tüm yemeklerde beyaz kinoa kullanılabilir. Diğer çeşitleriyle karşılaştırıldığında tat olarak en hafif ve yumuşamaya en yatkın türdür.
  • Siyah kinoa: Antioksidan içeriği açısından en zengin kinoa çeşidi siyah kinoadır. Yoğun bir tada sahiptir. Pişmesinin ardından dahi yoğun lezzetini korumaya devam eder. Genellikle kısır ve salatalarda kullanılır.
  • Kırmızı kinoa: Siyah kinoa gibi piştikten sonra diri kalır ve rengini korur. Genellikle salatalarda tercih edilir. İçerisinde yüklü miktarda E vitamini bulunur. Cilt ve saç sağlığı oldukça önemlidir ve büyük bir rol oynar.

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Kinoa besin değeri bakımından oldukça zengindir. Yararları yüksek bir besin olması farklı şekillerde tercih ediliyor olmasını sağlar. Lif içeriği yüksek olduğu için kilo koruma programlarında tercih edilebilir. Diğer faydaları sıralayacak olursak:

  • Protein açısından zengin bir kaynaktır.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini destekler ve sağlıklı bağırsak bakterilerini besler.
  • Kabızlığın engellenmesine yardımcı olur.
  • A, B, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Kalp hastalıkları ve kolesterol gibi istenmeyen rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Doyurucu olması sebebiyle uzun süre tokluk hissi yaratır.
  • Gluten içermez. Bu özelliğiyle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için uygun olabilir. Sindirimi kolaydır ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Antioksidan açısından zengindir. Yaşlanmayı geciktirici ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Glisemik indeksi düşüktür. Dolayısıyla kinoa yemekleri uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerininin dengelenmesine yardımcı olur.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Kinoa nasıl tüketilir? sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında yemekler ve salatalar bulunur. Haşlanıp soğuttuktan sonra salatalara eklenebilir. Böylelikle salatalar daha doyurucu olur.

Yulaf lapası yerine tüketilebilir. Herhangi bir içeceğe karıştırılabilir. Çorbaların içerisine ilave edilebilir. Köfte gibi tariflerde birleştirici ürün olarak kullanılabilir. Kinoayı haşladıktan sonra doğrudan katabileceğiniz gibi çorba veya içeceklerde kullanacaksanız rendeden geçirmeniz önerilir.

Kinoa ne işe yarar? sorusuna verilebilecek çok sayıda yanıt olması farklı alternatifler ile kullanılıyor olmasını sağlıyor. Özellikle diyetlerde tercih edilen uzun süre tok tutan bu besin farklı alternatiflerle daha lezzetli hale getirilebilir. Glisemik indeksi düşük olması, şeker hastaları tarafından da tüketilebilir olmasını sağlar.

Pek çok yemeğin içerisinde bulunan pirinç yerine tercih edilebilecek daha sağlıklı ve doyurucu bir alternatiftir. Dolma ya da pilav yaparken pirinç yerine kullanılabilir. Böylelikle diyet listeleri için uygun olmayan pirinç gibi alternatifler daha sağlıklı hale getirebilir.

Kinoa ile hazırlanan yemekler kinoa diyeti için uygundur. Protein açısından zengin olması pek çok farklı alternatif ile kullanılıyor olmasını sağlar. Kinoanın diyette kullanılmasını sağlayan en önemli özelliği ise uzun süre boyunca tok kalmaya yardımcı olmasıdır. Kahvaltılarda lapa olarak tercih edilebilir. Bal ile tatlandırılabilir. Hem tuzlu hem tatlı şekilde tüketilebilir. Alternatif olarak oldukça başarılıdır ve sağlıklı bir seçenektir.  Farklı yaş grubundaki bireyler için tüketimi uygundur.

Kinoayı kullanarak örnek bir diyet listesi ise şu şekilde hazırlanabilir:

  • Kinoa tek başına diyet yapmanızı sağlamaz. Ancak doyurucu ve lif açısından zengin olması çeşitli diyet programlarınıza kinoayı eklemenizi sağlar.
  • Kinoa tohumunu herhangi bir pişirme işlemi yapmadan doğrudan yoğurt içine katabilirsiniz.
  • Kürlerinizde kinoa kullanabilirsiniz.
  • Sabah kahvaltısında omlet içine katılabilir.
  • Dolma veya sarma gibi yemeklerde pirinç yerine kullanılabilir.
  • Salataların içine haşlanarak eklenebilir.