Eski çağlara dayanan “Raw Food” beslenme akımı günümüzde sıkça duyduğumuz terimler arasında yer alıyor. Raw Food yani çiğ beslenme olarak tabir edilen bu akım, ilk insanların henüz ateş bulunmadan önceki dönemde yediği gibi yemeyi teşvik eden bir yaşam felsefesini temel alıyor.

Çiğ beslenme akımı en temel şekilde, pişmemiş besinlerin yani çiğ sebze, meyve, kuruyemiş ve tohumların ana beslenme rutininiz içerisinde yer alması demek. Bu beslenme felsefesi herhangi bir pişirme metodunun ya da ısıl işlemin uygulanmamış olduğu gıdaların tüketilmesi temelini savunmakta…

Besinleri Neden Çiğ Tüketmelisiniz?

Sebzelerin pişirilme sırasında oldukça fazla vitamin ve mineral kaybettiğini duymuş olabilirsiniz. Bu nedenle çiğ besinlerin daha fazla vitamine sahip olduğunu da bilmelisiniz. Bunun yanı sıra besinlerde bulunan enzimler de pişirme işlemi sırasında yok olur ve bu enzimlerin eksikliği, belirli problemlere yol açar. Sindirim problemleri, kilo alımı ve erken yaşlanma gibi sorunlar ile karşılaşmamak için belirli besinlerin çiğ tüketilmesi çok daha faydalı olabilir.

Aynı zamanda uzmanlar, beslenme düzeninizin büyük bir çoğunluğunun çiğ besinlerden oluşmasının çeşitli faydaları olduğunu da söylüyor. Çiğ besinler size enerji verirken diğer yandan uyku kalitenizi artırabilir, hafızanızı güçlendirebilir ve cildinizi güzelleştirebilir. Çiğ beslenme sayesinde daha fazla vitamin alabileceğiniz için vücudunuz daha dinç ve sağlıklı bir hale de gelebilir.

Çiğ Beslenmede Hangi Besinler Tüketilir?

Beslenmenizin %60-70’inin sebze, meyve, kuruyemiş ve yağlı tohumlardan oluşması çiğ beslenme akımına katıldığınızı gösterir. Genellikle kuruyemiş ve tohumların yenmeden önce 10-12 saat suda bekletilmesi de önerilenler arasında yer alıyor. Çiğ beslenirken aynı zamanda bol su tüketmeyi de unutmamanız gerekiyor. Alkol, kahve ve çayın ise bu beslenme şeklinde mümkün olduğunca minimum seviyede tüketilmesi öneriliyor.

Tercih edebileceğiniz meyveler kısaca; elma, şeftali, ananas, çilek, üzüm, dut ve armut olabilir. Kırmızı lahana, yeşil yapraklı tüm sebze türleri, salatalık, biber türleri ve buğday çimi ise sebze olarak tüketilebilir. Kavrulmamış kabak çekirdeği, keten tohumu ve nohut ise çiğ beslenme sırasında oldukça fazla tercih edilen protein kaynakları arasında diyebiliriz.

Çiğ Beslenme Diyeti Ne Kadar Süre Uygulanır?

Raw food  diyeti oldukça popüler ve merak edilen bir diyet olsa da günümüz dünyasında çoğunluk tarafından uygulanması zor olan bir beslenme şeklidir. Bu nedenle genellikle yılda bir kez 30-45 gün uygulanması önerilir.

Unutmamak gerekir ki her beslenme şeklinde olduğu gibi “Raw Food” yani çiğ beslenme diyeti de mucize değildir. Kilo verme veya alma durumunuz sizin enerji dengenizle alakalıdır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için “Kilo Vermek İsteyenlerin Bilmesi Gereken Detaylar” isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Çiğ beslenme modelini bu yazımızdaki ipuçları ile birleştirerek kilo vermeye başlayabilirsiniz.