Sıcak yaz aylarında beslenme düzeninizi bozmayacak ve tatlı isteğinizi ortadan kaldıracak bir diyet tarif istiyorsanız doğru yerdesiniz! En sıcak günlerde dâhi serinlemenize yardım edecek diyet dondurma tariflerimizle karşınızdayız. Bu dondurmaları evinizdeki doğal malzemelerle rahatlıkla hazırlayabilir ve diyetinizi bozmadan tüketebilirsiniz.
Sizlere vereceğimiz kolay dondurma tariflerini mutfağınızdaki malzemelerle kolayca yapabilecek ve vegan, laktozsuz, glutensiz ya da organik şekilde besleniyorsanız beslenme düzeninize göre rahatlıkla düzenleyebileceksiniz. Az malzemeli kolay dondurma tariflerinden bol malzemeli farklı lezzetlere kadar birçok alternatifi sizlerle paylaşıyoruz. Sağlıklı ve kolay dondurma tariflerimizi evinizdeki araç gereçlerle herhangi başka bir alete ihtiyaç duymadan hazırlayabileceksiniz.
Neden Dondurma Tercih Etmelisiniz?
Dondurma, sıcak yaz günlerinde içimizi serinleten ve bize enerji veren en hafif tatlılardan birisidir. Lezzetiyle damakları şenlendiren dondurma, bilinçli tüketildiğinde diyet zamanlarında bizi fazla kalori almaktan kurtarır. Sağlıklı dondurma çeşitleri ise hem besleyici olması hem de sağlığımızı pozitif yönde etkilemesi sebebiyle tercih edebileceğimiz eşsiz tatlı türlerinden biridir.
Dondurma, ferahlatıcı ve soğuk yapısının yanı sıra içerdiği süt sayesinde protein, kalsiyum, A, B-6, B-12, C ve D vitamini gibi birçok önemli içeriği vücudumuza almamıza yardımcı olur. Hijyenik bir şekilde üretilen dondurmalar sayesinde vücudumuza zararlı besinleri almadan serinlemenin keyfini yaşayabiliriz. Sağlıklı dondurmalar vücudumuzun enerji almasına yardımcı olur ve dengeli besin yapısıyla diyete uygundur.
Hazır dondurma tüketirken ise dikkatli olmamız oldukça önemlidir. Çünkü hazır satılan dondurmalar, uzun süre bozulmaması için çeşitli katkı maddeleri ile üretilirler. Bununla birlikte hazır dondurmalar oldukça fazla miktarda yağ, şeker ve kalori içerir. Dengeli miktarda tüketilmediğinde kilo problemleri ile sizi karşı karşıya bırakabilir.
Marketten aldığınız dondurmaların büyük bir çoğunluğu hazır dondurma kategorisinde yer alır. Bu ürünler yüksek kalori, yağ ve şeker deposudur. Bağırsak sağlığınızı olumsuz yönde etkiler ve hem metabolik sorunlara yol açar hem de yağ olarak depolanmaları oldukça kolaydır. Ancak hazır dondurma yemekten hoşlanıyorsanız bu konuda yapabileceğiniz birkaç şey var;
– Hazır dondurma tüketirken ölçülü olmaya dikkat edin. Porsiyonlarınızı kontrol altına alın ve bir veya iki top dondurmadan fazlasını tüketmeyin.
– Mümkün olduğunca düşük kalori ve şeker oranlarına sahip dondurma çeşitlerine yönelin.
– Hazır dondurma tüketiminizi haftada bir ya da iki defa olacak şekilde sınırlayın. Bu dondurmaların sağlığınız için faydalı olmadığını kabul edin.
– Malzemelerinin doğal ve besleyici olduğundan emin olduğunuz ev yapımı dondurma çeşitlerine yönelmeye çalışın.
Porsiyon kontrolü yaparak tükettiğiniz düşük kalorili hazır dondurma çeşitleri, diyetinizdeki lezzetli ve suçluluk hissettirmeyen tatlı kaçamaklar haline gelebilir. Sağlıklı dondurma çeşitleri ise bilinçli bir şekilde tüketildiğinde genel olarak diyetinizin düzenli bir parçası haline gelebilir. Sağlıklı dondurma çeşitlerinizi hazırlarken süt, kakao, vanilya, böğürtlen, çilek ve muz gibi onlarca farklı doğal besinden yardım alabilirsiniz.
Sadece birkaç malzeme kullanarak hazırlayabileceğiniz sağlıklı ve kolay dondurma tarifleri ile besleyici bir tatlı hazırlamanız oldukça mümkün diyebiliriz. Bunu en basit şekilde yapmak için evinizdeki birkaç meyveyi dondurabilir ardından bir blender yardımıyla püre haline getirerek doğal ve sağlıklı dondurma benzeri bir tatlı elde edebilirsiniz. Elbette sağlıklı da olsa bu tatlıları çok fazla tüketirseniz yine de kilo alma problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Sağlıklı beslenme konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz ise sizler için daha önce hazırladığımız “Dengeli Beslenme İçin 4 Önemli Yöntem” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Evde Dondurma Yapmanın Sağladığı Faydalar
Evde dondurma yapmanın, hazır dondurmaları tercih etmeye göre birçok avantajı bulunur. Bunlardan en önemlisi ise mutfağınızdaki doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz dondurmaların, hazır dondurma çeşitlerine göre çok daha sağlıklı olmasıdır. Evde dondurma yaparken kendi damak zevkinize göre sağlıklı dondurma tarifinizi geliştirebilir, hazır dondurmalardan çok daha lezzetli dondurmalar hazırlayabilirsiniz.
Hazır dondurma çeşitleri içerisinde oldukça fazla miktarda koruyucu, renklendirici, şeker ve yağ gibi içerikler bulundurur. Ancak sadece masum bir dondurma yemek istiyorsanız bu kadar fazla zararlı içeriğe ihtiyacınız yoktur. Hazır dondurmalar genellikle ticari amaçlar güdülerek üretildiği için içerlerinde bu maddeleri barındırmak zorundadır.
Evde dondurma yaparken ise içerisine istediğiniz malzemeleri koyabilir, tatlandırmak için doğal bal, agave şurubu ya da doğal tatlandırıcı gibi onlarca farklı şey koyabilirsiniz. Bu sayede damak tadınıza uygun bir son ürün elde edebilirsiniz. Ev yapımı dondurmalar tamamen doğal ve sağlıklı besinlerden oluştuğu için bağırsak sağlığınızı olumlu olarak etkiler, dolayısıyla sindirim sisteminizi destekler.
Evde yapılan sağlıklı ve kolay dondurmalar, düşük yağ ve şeker içeriğine sahip olacağı için de diyetinize oldukça uygundur. Tek yapmanız gereken damak tadınıza uygun olan besinleri bularak, dondurma tariflerinize bu besinleri eklemektir. Bu sayede kendi hazırladığınız dondurmaları hazır ürünlerden bile daha çok sevebilir, her istediğinizde tarifinize farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.
Evde dondurma yaptığınızda daha yumuşak, kremsi bir formla karşılaşmanız oldukça doğaldır. Bunun sebebi içerisine herhangi bir kıvam verici ya da benzeri bir katkı malzemesi koymamanızdır. Ayrıca bu sağlıklı dondurma çeşitlerinin yağı daha düşük olduğu için aromaları daha yüksektir ve doğaldır. Evde hazırlayacağınız dondurmanızın kalori değerleri, makro ve mikro besin değerleri gibi birçok kriter üzerinde söz sahibi siz olursunuz.
Evde dondurma yapmak, hazır dondurma almaya göre çok daha avantajlıdır. Daha düşük maliyetlerde daha fazla miktarda doğal ürün elde edebilirsiniz. Bu sayede çok fazla dondurma tüketiyorsanız dâhi tasarruf yapma şansı elde edersiniz. Evde dondurma yaparken halihazırda dolabınızda bulunan olgunlaşmış ve yumuşamış olan meyveleri de değerlendirme şansı yakalarsınız.
Vegan beslenme biçimine sahipseniz, buna uygun hazır dondurma çeşitlerini bulmakta zorlanmanız oldukça olasıdır. Ancak evde dondurma yaparken vegan seçeneklere sahipsiniz diyebiliriz. Vegan dondurma yapmak için ya da süt tüketiminizi azaltmak için uyguladığınız tariflerde hayvansal sütler yerine Hindistan cevizi, kaju ya da yulaf sütü gibi farklı bitkisel sütler kullanabilirsiniz. Bu sayede hem kendi beslenme türünüze uygun hem de lezzetli bir dondurma elde edersiniz.
Sağlıklı ve Kolay Dondurma Tariflerinde Kullanabileceğiniz Malzemeler
Ev yapımı dondurmalarda birçok farklı doğal ve sağlıklı malzeme kullanılabilmektedir. Siz de evde dondurmanızı kendiniz yapmak istiyorsanız kullanabileceğiniz onlarca farklı malzemeden en temel olanları şunlardır;
– Damla bitter çikolata: Bitter çikolata içerisinde sağlığa faydalı yağlar ve antioksidanlar bulunmaktadır. Sağlığa birçok faydası olan bitter çikolatalar vegan seçenekleriyle de rahatlıkla bulunabilir ve porsiyon kontrolü dahilinde dondurma yaparken kullanılabilir.
– Hindistan cevizi sütü: Vegan dondurmaların vazgeçilmez parçalarından birisi de Hindistan cevizi sütüdür. Aroma ve kıvam açısından dondurmalara eşsiz bir dokunuş yapar.
– Hindistan cevizi şekeri: Rafine şeker kullanmak istemeyen kişiler için Hindistan cevizi şekeri oldukça iyi ve sağlıklı bir tercihtir.
– Tatlı patates: Hazır dondurmalar gibi kıvamlı bir dondurma yapmak isteyen kişiler, tatlı patates kullanarak ev yapımı dondurmalarına kıvam katabilir. Tatlı patates garip bir seçim gibi görünse de ev yapımı dondurmalar için oldukça verimli bir besindir.
– Vanilya ve tuz: Vanilya ve tuz, tatlı yapımında kullanılan temel malzemelerdir. Dondurmanın tatlılığının artmasına ve şekerinin dengelenmesine yardımcı olurlar. Bu sayede çok fazla tatlandırıcıya ihtiyaç duymadan tariflerinizin çok daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı ve Kolay Dondurma Tarifleri
Naneli ve Çikolatalı Dondurma
Taze ve serinletici görüntüsüyle naneli ve çikolatalı ev yapımı dondurma için,
Malzemeler:
– 2 adet orta büyüklükte muz (hafif yumuşamış muzlar daha tatlı olmasını sağlayacaktır)
– Saf nane ya da doğal nane aroması
– Doğal renklendirici (isteğe bağlı)
– Bir tutan deniz tuzu
– Yarım çay bardağı çiğ kaju
– Yarım çay bardağı damla bitter çikolata
Hazırlanışı:
– Olgunlaşmış muzları küçük parçalara bölün ve bir buzdolabı poşeti içerisinde dondurun.
– Kalan malzemeleri blender yardımıyla pürüzsüz hâle gelene kadar karıştırın.
– Bu adımda damla bitter çikolataların bir kısmını son kısımda eklemek için ayırın.
– Muzları da ekleyerek tekrar blender yardımıyla karıştırın.
– Yemek istediğiniz kıvama geldiğinde servis edebilirsiniz.
Kahveli Dondurma
Size hem enerji verecek hem de kahve ihtiyacınızı giderecek ev yapımı kahveli dondurma için,
Malzemeler:
– 1,5 su bardağı süzme peynir (diyetinize göre az yağlı tercih edebilirsiniz)
– Yarım fincan sevdiğiniz bir kahve (soğumasını bekleyin)
– 5 ml doğal tatlandırıcı
– 5 ml vanilya özütü
Hazırlanışı:
– Tüm malzemeleri bir kaşık ile karıştırın ve dondurucuda donmasını bekleyin.
– Donmuş karışımı keserek buzdolabınızda farklı zamanlar için saklayabilirsiniz.
– Porsiyonlara böldüğünüz dondurmanın biraz erimesini bekledikten sonra blender ile karıştırın.
– Karışım istediğiniz kıvama geldiğinde servis edebilir, tatlılığı az geldiyse bal ile tatlandırabilirsiniz.
Çilekli Dondurma
Rengiyle iştahınızı açacak olan ev yapımı çilekli dondurma için,
Malzemeler:
– 1 su bardağı süzme peynir (diyetinize göre yağ oranını belirleyebilirsiniz)
– 2 yemek kaşığı süt (beslenme stilinize göre yulaf sütü vb. tercihler yapabilirsiniz)
– 10 ml bal, agave veya tercih ettiğiniz tatlandırıcı
– 10-12 adet orta büyüklükte dondurulmuş çilek
Hazırlanışı:
– Süzme peynir, süt ve tatlandırıcıyı karıştırarak dondurucuya koyun.
– Donmasını beklediğiniz karışımı porsiyonlara bölün.
– Çileklerle birlikte karışımı blenderdan geçirin ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
– Tekrardan buzluğa koyarak donmasını bekleyin.
– Arzu ettiğiniz kıvama geldiğinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Vegan Hindistan Cevizli Dondurma
Vegan beslenme düzenine sahipseniz tercih edebileceğiniz ya da farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz ev yapımı vegan Hindistan cevizli dondurma için,
Malzemeler:
– 2 su bardağı Hindistan cevizi sütü
– Yarım fincan vegan şurup veya tatlandırıcı
– Bir tutam deniz tuzu
– 5 ml vanilya
– Vegan çikolata parçaları
Hazırlanışı:
– Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın ve dondurucuya koyun.
– Donmuş olan karışımı bir karıştırıcı yardımıyla istediğiniz kıvama gelene kadar karıştırın.
– Tekrardan dondurucuya yerleştirerek istediğiniz kıvama gelmesini bekleyin.
– Vegan malzemelerle süsleyin ve servis edin.
Çikolatalı ve Muzlu Dondurma
Çikolata ve tatlı krizlerinizi anında bastıracak olan ev yapımı çikolatalı muzlu dondurma için,
Malzemeler:
– 4 adet orta boy dondurulmuş muz
– Çeyrek su bardağı doğal kakao
– 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi ya da arzu ettiğiniz bir yağ türü
– Çeyrek su bardağı süt
Hazırlanışı:
– Muz, kakao, yağ ve sütü bir karıştırıcıya yerleştirin.
– Tüm malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
– Son olarak biraz çikolata parçası ekleyin ve elinizle karıştırın.
– Karışımı tekrardan arzu ettiğiniz kıvama gelene kadar dondurun.
– Fındıkla süsleyerek servis edin.