Kendinize sürekli “Neden kilo veremiyorum?” sorusunu soruyorsanız bunun farklı sebepleri olabilir. Gün içerisinde yediklerinize dikkat ediyor, spor yapmayı aksatmıyor fakat hala kilo veremiyorsanız belki de taktik değiştirmenizin vakti gelmiştir. İşte bu gibi durumlarda gözden geçirmeniz gereken ve kilo vermenizi engelleyen 5 hatayı sizler için derledik.

Almanız Gereken Kaloriyi Tekrardan Hesaplayın

Sağlıklı besinleri tercih ediyor fakat yine de kilo veremiyorsanız bunun en muhtemel sebebi kalori ihtiyacınızın üzerinde besleniyor olmanızdır. Kalori ihtiyacınızın bir miktar altında beslenmek, kilo vermek için en gerekli şartlardan biridir. Sağlıklı besinlerle beslenseniz dahi almanız gereken kalori miktarını aşıyorsanız kilo almaktan kaçınamazsınız.

Kalori hesabı ile uğraşmak istemiyorsanız öğünlerinizi küçülterek basit bir şekilde kalori takibi yapabilirsiniz. Kalorisi yüksek besinleri mümkün olduğunca az tüketerek ve porsiyon miktarlarını küçülterek aldığınız kalori miktarını azaltabilirsiniz. Öğünlerinizi düzenli şekilde küçülttüğünüzde ise kalori ihtiyacınızın altında beslenerek kilo verme sürecinize devam edersiniz.

Sadece Kardiyo Yapmayın

Hızlı kilo vermek isteyen kişilerin ilk tercihi kardiyo egzersizleridir. Genellikle kişiler ilk başta kardiyo egzersizleri ile kilo vermeyi, sonrasında ise kuvvet egzersizleri ile istedikleri vücut şekline kavuşmayı planlar. Bu strateji tamamen yanlış olmasa da kilo verme sürecinizi yavaşlatır ve bir süre sonra kilo vermeniz oldukça zorlaşır. Kardiyo egzersizleri kalp atış hızınızı artırarak vücudunuzun yaktığı kalori miktarını artırsa da bu süreci kuvvet egzersizleri ile desteklemek gerekir.

Kuvvet egzersizleri, vücudunuzdaki kas miktarının artmasını sağlar. Vücudunuzdaki kas oranı arttıkça, sizin gün içerisinde yakacağınız kalori miktarı da artar. Bunun sebebi ise kas dokunuzun yağ dokunuza göre çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasıdır. Kuvvet egzersizleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Kuvvet Egzersizlerinin Sağladığı 5 Önemli Fayda” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Su İçmeye Özen Gösterin

Kilo verme sürecinde iştah kontrolü oldukça önemli bir konudur. İçtiğiniz su miktarını artırırsanız iştah kontrolü yapmanız kolaylaşır ve vücudunuz dehidrasyona uğramaz. Bu nedenle sürekli şekilde kendinize su içmeyi hatırlatmanız gerekir. Sabahları büyük bir bardak su ile güne başlamak, her öğünden 15 dakika önce su içmek ve su içmeyi bir alışkanlık haline getirmek kilo vermenizi destekleyecektir.

Sıvı Kalorilerden Uzak Durun

Kilo vermenizi engelleyen en büyük hatalardan biri de sıvı kalorilerden uzak duramamanız olabilir. Örneğin alt tarafı bir bardak kahve diye düşündüğünüz karamel macchiato ortalama 300 kalori olarak size geri dönüş yapabilir. Buna ek olarak şekerli içeceklerden de günde birkaç bardak içerseniz, ihtiyacınız olan kalori miktarının üzerine çıkmanız olasıdır. Kalori tüketiminizi kontrol edebilmek için sıvı kalorilerden uzak durmaya özen gösterin.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Kısa sürede kilo vermek birçok kişinin hayali olsa da kendinize böyle bir hedef koymanız doğru bir strateji olmayacaktır. Öncelikle süre kısmına takılmadan sağlıklı bir şekilde kilo vermek için ne yapmalı, nasıl bir rutin izlemeli gibi konuların üzerinde durabilirsiniz. Kilo verme hedefiniz fazla yüksek bir seviyedeyse, bu hedefe ulaşamadığınız zaman motivasyonunuz kırılabilir ve tamamen pes edebilirsiniz. Bu nedenle kendinize daha küçük ve gerçekçi hedefler koyabilir, sağlıklı bir şekilde bu süreci yönetebilirsiniz.