Spor salonuna gittiğinizde sadece kardiyo egzersizleri yapıyorsanız, kuvvet çalışmalarının sağladığı faydalardan mahrum kalıyor olabilirsiniz. Kuvvet egzersizleri sadece sporcular için uygundur gibi bir algı olsa da gerçek hayatta durum böyle değildir. Kuvvet egzersizleri de en az kardiyo egzersizleri kadar ve önemlidir size birçok fayda sağlar. Peki, kuvvet egzersizlerinin sağladığı faydalar nelerdir?

Fit ve Sıkı Bir Vücuda Sahip Olur, Kendinizi İyi Hissedersiniz

Profesyonel bir sporcu olmasanız da tüm vücut kuvvet egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. Bu egzersizleri antrenman rutininiz içerisine eklemenizin birçok faydası bulunur. Kuşkusuz ki kuvvet egzersizlerinden göreceğiniz ilk fayda daha fit ve sıkı bir vücuttur. Kaslarınız kuvvet egzersizleri sayesinde güçlenir ve şekillenir. Bu sayede giydiğiniz kıyafetler üzerinizde daha şık durur ve kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.

Kaliteli ve Derin Bir Uyku Uyumanız Kolaylaşır

Amerikan Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) tarafından yapılan araştırmalara göre düzenli kuvvet egzersizi yapan kişilerin uykuya dalması ve kaliteli bir uyku uyuması çok daha kolay gerçekleşiyor. Gün içerisinde kuvvet egzersizi yapan kişiler daha hızlı bir şekilde uykuya dalıyor, derin uyku süreleri artıyor ve diğer güne daha dinç şekilde başlayabiliyor.

Sağlıklı bir uyku hem bedeniniz hem de zihniniz için büyük önem arz eder. Bu nedenle bilinçli ve düzenli şekilde kuvvet egzersizleri yapmanız gerekir. Henüz spora yeni başlıyorsanız bir antrenörden yardım almanız sizin için çok faydalı olabilir. Aynı zamanda “Sporla İlk Kez Tanışıyorsanız Bunlara Dikkat Edin!” başlıklı yazımızı inceleyerek, kuvvet egzersizlerinize çok daha bilinçli bir şekilde başlayabilirsiniz.

Genç Kalırsınız

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre yaşlandıkça metabolizma hızınız yavaşlar ve vücudunuz daha kolay bir şekilde yağlanır. Kuvvet egzersizleri ise yaşınız kaç olursa olsun metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına destek olur. Bu sayede bulunduğunuz yaştan çok daha genç gösterir, fit bir vücuda sahip olur ve metabolizmanızın yavaşlamasını engellersiniz.

Sağlam Bir Yapıya Sahip Olursunuz

Kas gücünüzü artırmanız, yaralanma ve sakatlıklara karşı vücudunuzu daha sağlam bir yapıya dönüştürür. Günlük hayatınızda yaptığınız egzersizler sırasında sakatlanma olasılığınız minimum seviyeye iner. Ayrıca kuvvet çalışmaları kemiklerinizi de güçlendirerek osteoporoz gelişiminin önüne geçer, bu sayede çok daha rahat hareket edersiniz. Günlük yaşamınızdaki hareket kaliteniz ve konforunuz için kuvvet egzersizlerini antrenman rutininize eklemenizi öneriyoruz.

Kilo Kontrolünüzü Sağlarsınız

Düzenli bir şekilde kuvvet egzersizleri yapmanız, kaslarınızı korumanızı ve geliştirmenizi sağlar. Bu sayede yaktığınız kalori miktarı artar, obezite ve diyabet riskiniz azalır. Bazal metabolizma hızının artmasına sebep olan kuvvet egzersizleri kilo kontrolü yapmanızı kolaylaştıracak ve küçük kaçamaklarınızdan dolayı hemen yağlanmamanızı sağlayacaktır. Kardiyo egzersizlerinin yanı sıra kuvvet egzersizleri de yapmanız saydığımız bütün bu faydaları elde etmenizde size yardımcı olur. Bu nedenle bir dahaki sefere spor salonunuza gittiğinizde kuvvet egzersizlerini antrenman rutininiz içerisine yerleştirmenizi öneriyoruz. Unutmayın ki, kuvvet egzersizleri sadece sporcular için değil her birey için uygundur!