Bazı besinleri tüketmenin mutlulukla alakası olduğunu biliyor muydunuz? Doğru besinlerle oluşturacağınız sağlıklı beslenme düzeni ile kendinizi daha iyi ve enerjik hissedebilirsiniz. Tükettiğimiz gıdalar beynimize etki ettiği için kendimizi nasıl hissettiğimizi de etkiliyor. Örneğin gün içinde tükettiğimiz kafein, yağ ve karbonhidratlar bizi doğrudan etkileyen maddeler. Yazın soğuk içecekler içtiğimizde kendimizi tazelenmiş, kışın sıcak bir çorba içtiğimizde de kendimizi daha iyi hissetmemiz işte bu durumdan kaynaklanıyor. Besinler, bazı beyin kimyasalların salgılanmasını sağlayarak mutluluk ve heyecan gibi duyguları uyandırıyor. Aşağıdaki yazımızda kendinizi daha iyi ve enerjik hissetmenizi sağlayacak besinleri derledik.

Probiyotik Yiyecekler

Probiyotik yiyecekler vücudumuz için oldukça önemli. Bilim adamları tarafından ikinci beynimiz olarak adlandırılan bağırsaklarımız, probiyotik besinlere ihtiyaç duyar. Günlük hayatında sıkça kefir, ayran, yoğurt gibi probiyotik besinleri tüketen kişilerde depresyon ile yakından ilişkisi olduğu bilinen huzursuz bağırsak sendromu daha az görülür.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz bitkisi serotonin seviyesini artırmasıyla bilinir ve iyi bir triptofan kaynağıdır. Peki ya serotonin nedir? Bu yeşil saplı bitkide bulunan ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin; ruh halimizi düzenler. Aynı zamanda iştah, uyku ve hafıza gibi fonksiyonları düzenlemede etkilidir. Serotonin seviyesinin düşük olması kaygı bozukluğuna veya depresyona sebep olabilir.

Bitter Çikolata

Çikolatanın mutlulukla bir ilgisi olduğunu tahmin etmek çok da zor değil. Bu sebeple gün içinde en az % 70 kakaolu olacak şekilde, bir kare bitter çikolata tüketebilirsiniz. Bitter çikolata aynı zamanda serotonin hormonu üretimi sağlar, beyindeki dolaşımı arttırarak size uyanıklık hissi verir. Problem çözmeye katkı sağladığı bilinen bitter çikolatanın kısa süreli hafızayı geliştirdiği de gözlenmiştir.

Meyve ve Sebzeler

Meyve ve sebzeler B vitamini bakımından zengindir. Yüksek enerji seviyelerinden sorumlu olan ve vücudumuza enerji sağlayan B vitaminlerinin çeşitleri vardır. Mesela avokadoda B3, brokolide B9, muzda B6, ıspanak ve mantarda B2 bulunur. Meyve ve sebzeleri sıkça tüketerek hem sağlıklı bir vücuda hem de daha enerjik bir ruh haline sahip olabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi gibi yağlar vücutta depolanmak yerine kaliteli bir enerji sağlar. Hindistan cevizi yağının bilinen bir özelliği ise stresli durumlarda kokusunun sakinleştirici etki göstermesidir. Bu etkiden yararlanabilmek için tek yol Hindistan cevizi yağını yemeklere katmak da değil. Hindistan cevizi yağını vücudunuza sürerek aynı etkiyi yakalayabilirsiniz.

Kinoa

Bileşik bir karbonhidrat olan kinoa aynı zamanda tam bir protein kaynağıdır. Bu özelliğiyle kan şekeri seviyesini kontrol altında tutan kinoa, açlık hissinden kaynaklanan öfke ve düşük enerjiye engel olur. Eğer diğer bileşik karbonhidratlara alerjiniz varsa, kinoa glütensiz olduğundan dolayı sizin için iyi bir seçimdir. Günlük beslenmenize kinoa ekleyerek ruh halinizi yükseltebilirsiniz.