Mekik çekme hareketi vücudunu şekillendirmek isteyenlerin öncelikli olarak başvurduğu, en eski egzersizlerden biridir. Bu hareket doğrudan karın kaslarını etkiler ancak sanılanın aksine tek başına uygulandığı zaman karın bölgesindeki yağların erimesi için yetersizdir. Eğer amacınız karın bölgenizdeki yağları eritmek ise düzenli olarak mekik çekmenin yanında diğer kardiyo ve karın egzersizlerini de uygulayabilirsiniz.

İsteğiniz karın bölgenizdeki kasları güçlendirmek ve onları ortaya çıkarmak yönündeyse, düzenli olarak mekik çekmek sizin için faydalı olacaktır. Bunun sebebi, karın bölgenizdeki yağlar eridikten sonra altta bulunan kasların şekillenmeye başlamasıdır. Yani yeterli istikrarı gösterirseniz, zaman içinde hayalinizdeki görüntüye kavuşabilirsiniz.

Doğru Mekik Nasıl Çekilir?

Mekik çekmek için üzerine havlu ya da mat serebileceğiniz düz bir zemine sırt üstü uzanılır. Dizler kırılır ve ayak tabanları yere basılı şekilde durur. Diz ve kalça mesafesi önemlidir, dizlerin kalça hizasında açık olması ve ikisinin ne yakın ne uzak mesafede durması gerekir.

Mekik çekerken bel bölgesinde boşluk olmaması, belinizin tamamen yere değmesi gerekir. Eğer boşluk var ise belin altına bir havlu konulabilir. Hareketi en etkili şekilde gerçekleştirmek için eller başın arkasında, birbirine kenetlenmeden, baş parmaklar kulakların arkasına gelecek şekilde konumlanmalıdır. Dirsekler dışa doğru tutulmalı, çene hafifçe yukarı kaldırılmalı ve göğüs ile çene arasında bir miktar boşluk olmalıdır. Sonrasında karın içeri çekilir, iyice sıkılır, baş, boyun ve kürek kemikleri yerden kaldırılır. Birkaç saniye bu pozisyonda bekleyerek yavaşça tekrar sırt üstü pozisyona dönüş yapılır.

Mekik Çekmenin Püf Noktaları Neler?

Mekik çekerken konsantrasyonunuzu sağlayabilmek adına gözlerinizle bir noktayı hedef alıp oraya odaklanabilirsiniz. Bunu gerçekleştirirken karın kaslarınızı sıkmak, hareketin etkisini en üst seviyeye çıkaracaktır.

Üzerinde durulması gereken diğer önemli nokta ise mekik çekerken nefes kontrolü sağlamaktır. Doğru şekilde mekik çekebilmek için yukarı doğru kalktığınız esnada nefes vermek, aşağı doğru yatarken de nefes almak gerekir. Bunu yapmanız, kaslara giden oksijen miktarını artıracağı gibi muhtemel kas ağrılarının da önüne geçmenizi sağlar.

Mekik Çekmenin Faydaları Neler?

Düzenli uygulandığı zaman mekik çekme hareketi ile belinizi inceltmek mümkündür. Aynı zamanda bu egzersiz sayesinde bel, göbek ve karın kaslarınızda gözle görülen bir değişim meydana gelecektir.

Mekik hareketine ek olarak düzenli beslenir, diğer kardiyo egzersizlerini de ihmal etmezseniz hızla kalori yakabilir, tüm bu uygulamalar sayesinde sağlıklı ve fit bir yaşam sürebilirsiniz.

Mekik çekerken göğüsten pelvis kısmına kadar olan bütün kaslarınız güçlenecektir. Bu sayede ileride bel bölgesinde oluşabilecek hasarların önüne geçebilirsiniz. Sonuç olarak, düzenli olarak mekik çekmek sizi güçlendirir ve zinde kalmanızı sağlar.

Mekik Çekme Esnasında Nelere Dikkat Etmeli?

Mekik çekerken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikle ellerin boyun altında birbirine kenetlenmemesi gerekir çünkü bu şekilde hareket esnasında istemsizce boynunuzu da çekersiniz. Bu durum boyun kaslarınızın zedelenmesine yol açar. İlerleyen zamanlarda da boyun fıtığı oluşturabilir.

Asıl amacınız, mekik çekerek karın ve bel kaslarınızı güçlendirmek olmalıdır. Hareket esnasında ayaklarınızı uzatmamak ve vücudunuzun tamamını dizlerinize kadar yukarı çekmek gerekir. Yalnızca kürek kemiklerinizi yerden kaldırmak ve karın kaslarınızı sıkmak yeterlidir.

Mekik Çekme Egzersizinin Bir Riski Var Mı?

İstikrarlı uygulanan mekik hareketi bel bölgenizdeki kasları güçlendirir ve bu sayede bel kemiğinizi korumaya yardımcı olur. Ancak her egzersizde olduğu gibi mekik hareketinin de faydalı olabilmesi için doğru uygulanması gerekir. Yanlış uygulanan mekik hareketi kaslarınız için faydalı olmayacağı gibi sakatlanma riski de doğurabilir.

Bel kaslarınızın zarar görmemesi adına mekik hareketinin uygulanacağı zemin çok önemlidir. Yumuşak bir zemin üzerinde mekik çekmek bel bölgenizde açıklığa sebep olacağı ve vücut ağırlığınız belinize vuracağı için sakıncalıdır. Bu şekilde devam eden mekik uygulamaları bel fıtığına sebep olabilir.

Mekik çekmeye başlamadan önce esneme hareketleri ve kardiyo yapmanız, kaslarınızın açılmasını ve ısınmasını sağlayacağı için sakatlık riskini de ortadan kaldıracaktır.

Mekik Çekme Egzersizi Etkisini Ne Zaman Gösterir?

Mekik çekme egzersizini uygulayanların unutmaması gereken nokta, hemen bir değişim beklememektir. Mekik uygulaması istikrar sağladıkça faydalarını gösterecek ve karın bölgenizde gözle görülen değişimlere sebep olacaktır. Ancak mekik çekmenin tek başına kilo vermeyi sağlamadığı, yalnızca bölgesel şekillenmeye yardımcı olduğu bilinmelidir.