Çorba, öğün fark etmeksizin yemekten önce içilen, faydaları saymakla bitmeyen sağlıklı bir gıdadır. Öğünlerdeki diğer yemeklere göre daha pratik bir şekilde hazırlanırlar. Kolay çorba tarifleri zahmetsizce, her damak zevkine uygun çorbalar hazırlamanızı sağlar.

İçildiği zaman tokluk hissi veren çorba, yemeğin daha az yenilmesine neden olur. Midenin gerilmesine de yardımcı olduğu için gün içinde yenilecek porsiyonların daha küçük tüketilmesine yardımcı olur. Çorbanın her öğünde düzenli olarak içilmesi kilo kontrolünün sağlanmasında destek olur. Çorba sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı oranı dengelenir böylece yenilen yemekler vücut tarafından daha hızlı ve kolay bir şekilde sindirilebilir.

Özellikle soğuk kış günlerinde vücudun direncini artıracak sebzeli çorba tarifleri ile hastalıklara karşı daha korunaklı olmanızı sağlayacak çorbalar hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra zamanı kısıtlı olanlar için kolay çorba tarifleri ile birbirinden lezzetli ve sağlıklı çorbalar hazırlanabilir. Eğer çorbanın yanında bir de sağlıklı salata olsun istiyorsanız Sağlıklı Salata Hazırlamanın Püf Noktaları hakkında hazırladığımız yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sebze Çorbası

Malzemeler: Beş su bardağı sıcak su, üç tane karnabahar, iki tane kabak, iki tane biber, iki tane havuç, üç yemek kaşığı un, iki yemek kaşığı tereyağı ya da sıvı yağ, bir çay kaşığı nane, birer çay kaşığı tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: Pratik sebze çorbasını hazırlamaya havuç ve kabağı rendelemekle başlayın. Karnabaharları ve biberleri ince bir şekilde doğrayın. Sebzeleri doğrama işleminin ardından tencereyi ocağa koyarak içine yağı ekleyin. Yağın erimesinin ardından içine un ekleyerek kavurmaya başlayın.

Doğramış olduğunuz sebzeleri de tencereye koyduktan sonra iki dakika boyunca sebzeleri karıştırın. Daha sonra suyu da ekleyip on beş dakika boyunca orta ateşte kaynamaya bırakın ve ara sıra karıştırın. On beş dakikanın ardından tuzunu biberini ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Çorbayı tercihinize göre blenderdan geçirebilir ya da geçirmeden servis edebilirsiniz.

Bal Kabağı Çorbası

Malzemeler: Yarım kilo bal kabağı, bir tane patates, bir tane havuç, üç diş sarımsak, bir tane kırmızı soğan, bir litre su, iki yemek kaşığı zeytinyağı, birer çay kaşığı tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: Değişik çorba tarifleri arayanlar için ideal bir tarif olan bal kabağı çorbası hem sağlıklı hem de hazırlanışıyla pratik bir çorbadır. İlk olarak tencereye iki yemek kaşığı zeytinyağını dökün ve ardından kısık ateşe alın. Kırmızı soğanı doğrayarak tencereye ekleyin ve sotelemeye başlayın.

Diğer sebzeleri de küp şeklinde doğrayarak tencereye alın ve üç dakika kadar soteleyin. Sebzeler yumuşamaya başlayınca suyu ekleyerek kaynamaya bırakın. Çorba olduğu zaman ocaktan almak için çok beklemeyin. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra çorbayı soğumadan blenderdan geçirebilirsiniz.

Yoğurt Çorbası

Malzemeler: 100 gram arpa şehriye, bir tane yumurta, bir yemek kaşığı tereyağı, altı yemek kaşığı yoğurt, 1,5 litre su, bir tatlı kaşığı nane, birer çay kaşığı tuz, karabiber ve pul biber.

Hazırlanışı: Kolay çorba tariflerinin başında gelen yoğurt çorbası hızlıca yapabileceğiniz çorbalardandır. Bu lezzetli çorbayı yapmaya tencerenizi orta ateşe almakla başlayın. Arpa şehriyeyi ve suyu tencereye ekleyip kaynayana kadar bekleyin. Su kaynamaya başlayınca tencerenin altını kısın ve şehriyeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.

Şehriyeler yumuşadıktan sonra demlenmesi için beş dakika bekleyin. Şehriyeler demlenirken siz de yoğurdu ve yumurtayı bir kase içinde kıvamı pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırabilirsiniz. İlk önce kasedeki karışımdan bir yemek kaşığı tencereye ekleyip karıştırın. Sonra da tencereyi orta ateşe alarak kaseyi yavaş yavaş tencereye dökerek karıştırın.

Çorbayı altı tutmaması için kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırmaya devam etmelisiniz. Çorba kaynamaya başlayınca tencerenin altını kısabilirsiniz. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra 10 dakika boyunca kısık ateşte pişmesini bekleyin. Çorba pişerken ara sıra karıştırmayı unutmamalısınız.

Bir taraftan da tereyağını küçük bir tavada eritmeye başlayabilirsiniz. Eriyen tereyağına pul biberi ve naneyi de ekleyip birkaç dakika karıştırın. Bu karışımı da pişen çorbanın üzerine ekleyip karıştırdıktan sonra çorbanız hazırdır.

Kinoalı ve Tavuk Etli Çorba

Malzemeler: Bir tane patates, iki tane soğan, bir tane havuç, iki yemek kaşığı tam buğday unu, üç yemek kaşığı yoğurt, bir tane tavuk göğsü, bir yemek kaşığı kinoa, iki yemek kaşığı tereyağı, yarım demet maydanoz sapı, on bardak su, bir kahve fincanı sirke, bir tane yumurta, bir miktar karabiber ve tuz.

Hazırlanışı: Değişik çorba tariflerinden biri olan tavuk etli ve kinoalı çorbanın besin değeri son derece yüksek ve oldukça iyi protein takviyesidir. Bu lezzetli çorba tarifi için geniş bir tencereye tavuk etini koyun. Soğanı ve havucu iri bir şekilde doğrayıp tencereye ekleyin. Ardından patatesi, maydanoz saplarını ve karabiberi ekleyip tencereye suyu doldurun.

Otuz dakika boyunca orta ateşte pişirin. Tavuk etini piştikten sonra soğuması için tencereden alın. Tavuk eti yeteri kadar soğuyunca yemek kaşığına sığacak büyüklükte didikleyin. Tenceredeki suyu süzerek sebzeleri ve suyu farklı kaplara alın.

Ayrı bir kaba aldığınız sebzeleri püre haline getirip başka bir kapta da yoğurt, sirke, yumurta ve tuzu iyice karıştırın. Daha sonra tencereye tereyağı koyarak eritmeye başlayın. Eriyen tereyağı yanmadan un ekleyip kavurmaya başlayın. Kavrulan undan koku yayılmaya başlayınca et suyunu üzerine dökün ve kaynayıncaya kadar karıştırın.

Kaynamaya başlayan suya hazırlamış olduğunuz yoğurt, sirke, yumurta ve tuz karışımını ekleyin. Ardından çorbanın en önemli unsuru olan kinoayı ilave ederek karıştırmaya devam edin. Karıştırma işlemine çorba koyu bir kıvam alıncaya kadar devam etmelisiniz. Çorbanın kıvamı koyulaşınca karıştırmayı bırakarak 15 dakika boyunca kaynatın.

En sonunda ise didiklemiş olduğunuz tavuğu ilave ederek birkaç dakika daha kaynamasına izin verin ve ardından ocaktan alın. Protein deposu ve lezzetli çorbanız sıcak sıcak içilmeye artık hazır.

Sütlü Mantar Çorbası

Malzemeler: 300 gram mantar, bir su bardağı süt,  iki buçuk su bardağı su, bir tane soğan, iki yemek kaşığı un, bir tatlı kaşığı tuz, bir yemek kaşığı sıvı yağ, iki yemek kaşığı tereyağı, bir çay kaşığı karabiber.

Hazırlanışı: Kış için en çok başvurulan çorba tariflerinden olan sütlü mantar çorbası aynı zamanda kolay çorba tariflerinden biridir. Tarifi yapmaya başlamak için ilk önce soğanları küp şeklinde, mantarları da ince bir şekilde doğrayın. Mantarları pişirmek için yapışmayacak bir tencere tercih edin ve mantarlar suyunu salıncaya kadar pişirmeye devam edin. Ardından tereyağını, sıvı yağı ve küp şeklinde doğradığınız soğanları tencereye ekleyin.

Soğanlar yumuşayana kadar kavrulduktan sonra üzerine unu da ekleyerek üç dakika boyunca karıştırın. Kaynamaya başlayınca süt ilave ederek tencerenin altını kısın. En son tuzu ve karabiberi de ekleyip çorbanızı ocaktan alabilirsiniz. Eğer çorbanızda topaklanma meydana gelirse blender aracılığıyla çorbanızı pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırabilirsiniz.

Brokoli Çorbası

Malzemeler: Bir tane brokoli, bir buçuk yemek kaşığı un, bir litre su, iki su bardağı süt, iki yemek kaşığı sıvı yağ, bir yemek kaşığı tereyağı, birer çay kaşığı tuz ve karabiber.

Hazırlanışı: Soğuk günlerde içinizi ısıtacak, besleyici olduğu kadar sağlıklı da olan ve sizi kış hastalıklarından koruyacak çorba tarifleri arıyorsanız bunlardan biri de şüphesiz brokoli çorbasıdır. Çorbayı yapmaya başlamak için ilk önce brokoliyi iyice yıkayın ve ardından küçük parçalara ayırın. Siz bunları yaparken bir yanda da suyu kaynamaya bırakabilirsiniz. Su kaynamaya başlayınca yıkayıp parçaladığınız brokoliyi suya koyabilirsiniz.

Haşlamaya bıraktığınız brokolinin üzerine bir miktar tuz eklemeyi unutmayın. Brokoliler yumuşak bir kıvama gelince tencereyi ocaktan alıp blenderdan geçirebilirsiniz. Tereyağını çorbanın sosu için küçük bir tavada eritin. Eriyen yağa unu ekleyerek kokusu gelmeye başlayana kadar karıştırarak kavurun.

Unun kokusunu almaya başladığınız da içine sütü de ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Sosunuz kaynamaya başladığı zaman ocaktan alarak tuzunu ve karabiberini ekleyin. Brokolinin olduğu tencereyi tekrar ocağa koyun ve kısık ateşe alıp hazırladığınız sosu içine dökün. Kaynayana kadar karıştırın ve hemen sonrasında brokoli çorbanız içilmeye hazır olacak.

Kereviz Çorbası

Malzemeler: Bir tane kereviz, bir tane havuç, üç tane patates, dört dal taze soğan, iki tane kapya biber, altı bardak su, bir su bardağı süt, iki yemek kaşığı tereyağı, birer çay kaşığı, pul biber, karabiber ve tuz.

Hazırlanışı: Kereviz çorbasını hazırlamaya başlarken soğan hariç tüm sebzeleri küp şeklinde doğrayın. Suyu geniş bir tencereye boşaltarak içine tereyağı ve soğan dışındaki tüm sebzeleri atın. Ocağınızı orta ateşte açıp tencereyi koyun ve sebzeleri yumuşayana kadar pişirin. Sebzeleri ara sıra karıştırmayı da unutmayın.

Sebzeler yumuşayınca tencereye sütü ve baharatları ekleyin. Ara sıra karıştırmaya devam ederek kaynayana kadar pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin. Ardından tencereyi ocaktan alarak çorbayı beş dakika dinlenmeye bırakın.

Çorbayı servis için kaselere ayırdığınızda taze soğan dallarını ince ince keserek çorbanın üzerine ekleyebilirsiniz.

Tavuk Suyu Çorba

Malzemeler: Birer tane tavuk budu ve tavuk göğsü, bir tane kuru soğan, yarım rendelenmiş havuç, iki diş sarımsak, altı bardak su, bir yemek kaşığı un, bir çay bardağı tel şehriye, bir tutam ince kıyılmış maydanoz, bir yemek kaşığı tereyağı, birer çay kaşığı karabiber ve tuz, yarım limon.

Hazırlanışı: Tavuk suyu çorba tarifi özellikle kış günlerinde en çok aranan tariflerden biridir. Soğuk kış günlerinde savunması zayıflayan vücudun direncini artırmak için sıkça başvurulan tavuk suyu çorba tarifi ile ihtiyacınız olan enerjiye hızlı bir şekilde kavuşursunuz.

Tavuk suyu çorba tarifini uygulamaya soğanı ve sarımsakları soyup yıkamakla başlayın. Soğanı çok da küçük olmayacak şekilde parçalara bölüp sarımsaklarla birlikte bir tencereye koyun. Ardından tavuk budu ile tavuk göğsünü de yıkayarak, isterseniz birkaç parçaya ayırıp isterseniz de öylece tencereye ekleyin.

Tavukların üzerini geçecek miktarda su eklediğiniz tencereyi artık ocağa alabilirsiniz. Tavukları pişene kadar kaynatın. Bu kaynatma işlemi yaklaşık otuz dakika sürecektir. Tavukları piştikten sonra soğumaları için bir tabağa alıp soğuduktan sonra kemiklerinden ayırıp küçük parçalar şeklinde didin.

Un ile tereyağını bir başka tavada unun kokusu çıkana kadar kavurun ve ardından bu karışımı tavuk suyu ile birleştirin. Bu sırada topaklanma olmaması için hızla karıştırın. Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra blenderdan geçirerek tavuk suyunun pürüzsüz bir kıvama gelmesini sağlayın.

Tavuk suyu istenilen kıvama geldikten sonra didiklediğiniz tavuk etlerini, rendelenmiş havucu ve tel şehriyeyi de ekleyip on dakika daha kaynatın. On dakika sonra tavuk suyu çorba tarifiniz tamamlanmış olacaktır.

Kış mevsiminin sağlığınızı olumsuz olarak etkilememesi için sağlıklı çorbalarla birlikte başka gıdalardan da beslenmek istiyorsanız Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.