Spor yapanların en çok dikkat ettiği konulardan biri beslenmedir ve zengin protein kaynağı olan besinler sporcular tarafından sıkça tercih edilir. Özellikle metabolizmayı hızlandıran ve uzun süre tok tutan proteinler sporcu beslenmesinde önemli bir rol oynar. Dikkat edilmesi gereken kısım bu tür besinler arasından az yağlı olanları tercih etmek veya bu besinlerin tüketme sıklığını kontrol altında tutmaktır. Konuyla ilgili yararlı bilgiler paylaştığımız “Spor Yapanlar İçin Beslenme Önerileri” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

“Sporcular ne yemeli?” sorusunun cevabını merak edenler için aşağıdaki yazımızda spor yapanların sofradan eksik etmemesi gereken besinleri paylaştık.

Meyve ve Sebzeler

Spor yapanların sofradan eksik etmemesi gereken besinler arasında meyve ve sebzeler bulunur. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan meyve ve sebzeler, spor yapanların mutlaka tüketmesi gereken besin gruplarındandır. Spor yaparken beslenme seçeneği olarak günde en az bir porsiyon meyve bir porsiyon da sebze tüketebilirsiniz.  

Besleyici Karbonhidratlar

Kas kütlenizi artırmaya yönelik ya da kilo vermek amacıyla spor yapıyorsanız, karbonhidratları hayatınızdan çıkarmak gibi bir hata yapmış olabilirsiniz. Fakat burada unutulan kısım karbonhidratların spor için gerekli enerjiyi sağlamasıdır. Vücudunuz egzersiz esnasında önce yağları ardından da karbonhidratları yakar. Eğer vücudunuzda yeteri kadar karbonhidrat yoksa kaslarınızdan kaybederseniz. Bu yüzden sağlıklı ve besleyici karbonhidrat tüketimi sporcular için oldukça önemlidir.

Yumurta

Protein deposu olduğu için sporcuların en sık tercih ettiği besinlerden biri olan yumurta, kas gelişimine katkı sağlayan temel besinlerden biri olup, sofraların da vazgeçilmezlerindendir. Yine de çok fazla kolesterol almamak adına yumurtanın sarısı yerine beyazını tercih edebilirsiniz.

Kırmızı ve Beyaz Et

Sporcuların en sevdiği besinler arasında yerini koruyan kırmızı ve beyaz et, protein ve yağı dengeleyen besin kaynaklarındandır. Spor yapanlar beyaz et konusunda özellikle tavuğun göğüs etini tercih eder. Bir diğer protein kaynağı olan kırmızı et de uzun süre tok tutmasıyla bilinir. Kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta; etin az yağlı bölgelerinden tercih yapmaktır.

Balık

Balık, spor yapanların en sık tercih ettiği besinlerden biri olup iyi bir Omega-3 kaynağıdır. Özellikle sağlıklı yağlar bakımından zengin olan ve kolay sindirilebilen bir balık tüketmek istiyorsanız, spor sonrası beslenme seçeneği olarak besleyici özelliğiyle bilinen somonu tercih edebilirsiniz.

Süt Ürünleri

Spor ve beslenme konusunda süt ürünleri de sofradan eksik edilmemesi gereken besinler arasında yer alır. Gün içinde mutlaka peynir, süt, yoğurt ve kefir tüketmeye özen göstermek gerekir. Süt ve kefirin sade halinden hoşlanmıyorsanız bu besinleri kuruyemiş ve meyvelerle karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Yulaf

Yulaf, sporcular tarafından günün her öğününde rahatlıkla ve severek tüketilen besinler arasında yerini alır. Özellikle spor öncesinde bir kase yulafın üzerine süt ekleyip, taze meyveler ya da kuruyemişle harmanlayarak zevkle tüketebilirsiniz.

Muz

Sporcuların en sevdiği meyvelerden biri olan muz, magnezyum açısından bir hayli zengindir. Tok tutucu özelliğiyle de bilinen muzu, özellikle spor yaparken yaşanan kramp ya da tutulmaları önlemek amacıyla, spor öncesi beslenme seçeneği olarak değerlendirebilirsiniz.